Tutoriat anul I

Tips&Tricks am devenit student

Ai devenit student UPT, felicitări!!!!!

Înseamnă că ai luat o decizie!

Ai o dorință!

Cum ți-e dorința, ți-e și intenția.

Cum ți-e intenția, ți-e și voința.

Cum ți-e voința, ți-e și fapta.

Cum ți-e fapta, ți-e și soarta.

La începutul anului I, viața de student vine cu noi provocări atât pe plan profesional, cât și pe plan personal, astfel că veți crește și ca oameni, nu doar ca specialiști în domeniu. Noțiunea de curs sau seminar nu este familiară, atmosfera de cămin e încă un mister, iar facilitățile oferite de universitate/facultate, în calitate oficială de student, nu sunt încă bine cunoscute.

Dacă ești proaspăt absolvent de liceu, ai 19 ani, probabil că ți-ai făcut scenarii despre cum va fi la facultate, sunt destule necunoscute și ai emoții. Ști ceva: ești în starea emoțională adecvată situației din viața ta….adică…ai început să fii pe cont propriu. Chiar dacă încă locuiești cu familia. Ai trecut pragul spre maturitate. E de bine? E de speriat? Te vei descurca? Cum o să fie?
Gândurile sar în mintea ta ca o maimuță de colo, colo, ai vrea și să ai independență financiară, să stai în altă parte fără părinți, să iei și bursă, să te și distrezi și să nu ai restanțe multe.

Dacă ai devenit student la o anumită perioadă după ce ai absolvit bacalaureatul și deja ai un loc de muncă, sau ai avut nevoie de o perioadă să-ți clarifici următorul pas, ai luat decizia să accesezi un program de studii universitar pentru a-ți schimba statutul. Te gândești dacă vei face față programului școlar, cerințelor din partea cadrelor didactice, dacă vei mai avea timp pentru tine sau cum va fi integrarea în colectiv cu colegii de 19 ani.
În eventualitatea că vei locui la căminul studențesc apar alte necunoscute. Cum vor fi colegii de cameră? O să poți studia în liniște? Cum va fi cu curățenia, împrumutatul obiectelor?
Și peste toate acestea, cum unii dintre voi cunosc pe cineva care este sau a fost student la Hunedoara, vei avea în minte și o poveste despre cum e la facultate. Cu diferența semnificativă că acea poveste nu este și nu va fi niciodată a ta! E povestea celui care a trăit-o prin filtrele lui.
În primul rând, nu vă PANICAȚI!
O să vi se pară ciudat că în mesajul de bun venit, pe care îl așteptați, eu, profa de sport, comunicare și responsabil consiliere și orientare în carieră, vă voi împărtăși într-o ordine care nu contează, tips&tricks-uri pentru că ați devenit studenți.

–  Respectă, așa cum vrei să fi respectat!

–  Găsește soluții! NU invoca motive și NU căuta scurtături!

–  Fii responsabil, e viața ta!

–  Fii curios la fiecare oportunitate care apare, ai curaj să încerci lucruri noi și să cunoști oameni!

–  Pe parcursul studiilor, există posibilitatea pentru a accesa participarea și obținerea certificatului de absolvire a Modului pedagogic. Detalii oferă d-nul prodecan Rațiu Sorin sorin.ratiu@fih.upt.ro

– Citește informațiile postate la avizierul din curtea facultății, pe site-ul facultății https://www.fih.upt.ro/v4/ și pe canalele de comunicare profesională: e-mail cont student și grupurile studențești de pe rețelele de socializare.

–   Fiecare cadru didactic are o pagină personală unde găsiți date de contact. Cel mai profesional canal de comunicare cu un cadru didactic, cu decanul sau prodecanul în afara orelor didactice este e-mailul. https://www.fih.upt.ro/v4/personale.php
–   Orarul (care în prima lună de școală poate fi modificat), va fi disponibil în format fizic la avizierul din curtea facultății și online pe site-ul facultății. https://www.fih.upt.ro/orar/

– Activitățile studențești sunt postate pe calendarul afișat la avizierul din curtea facultății, iar înainte de fiecare activitate, aceasta va fi anunțată pe e-mail-ul profesional și pe grupurile de socializare la fiecare specializare.

– Detalii după desfășurarea activităților studențești și nu numai, sunt disponibile pe site-ul facultății
https://ccoc.fih.upt.ro/

– Centrul de consiliere și orientare în carieră, prin reprezentant la nivel de facultate Popa Mihaela, oferă consultanță 1:1, pe bază de programare. Telefon/whats app 0722 316 887

– Personal, fără intermediari, adresează orice fel de întrebare în funcție de ce lămuriri ai nevoie la secretariat, la cadru didactic îndrumător de an, la studentul tutore, la prodecan, la responsabil consiliere și orientare în carieră, sau la cadrele didactice cu care interacționezi pentru a te lămuri despre CE? CUM? CINE? UNDE? și CÂND?

– Verifică-ți situația promovării examenelor după fiecare sesiune!

Fă-ți cont pe intranet-ul de pe pagina facultății. https://www.fih.upt.ro/intranet/studx/

– Aderă la comunitatea studenților din Liga studenților!

– Participă la acțiuni de voluntariat organizate la nivel de facultate, universitate sau comunitate.
La finalul anului IV, activitățile de voluntariat se premiază cu diplome de participare, referințe scrise pentru dosarul de angajare și/sau recunoaștere prin acordarea de puncte de credit.

De-a lungul drumului, pas cu pas, ceața începutului va dispare, asemenea ceții reale într-o zi de toamnă însorită. Acțiunea pas cu pas duce la consolidarea unor rezultate pe termen lung și educarea unei identități pentru succesul personal.


Spor și zâmbete!!!!

Avatar photo