Colaborări instituționale
I-am rugat pe studenții de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara să ne spună câteva impresii trăite pe parcursul zilelor petrecute la la Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, parte din proiectul de colaborare interinstituțională.
Andreea…..
,,Atunci când viața îți oferă oportunități trebuie să profiți de ele cu încredere fără ezitări.
Alegând să-mi urmez unul din principiile care îmi ghidează viața, m-am avântat împreună cu 14 colegi pe care la momentul acela nu îi cunoșteam și cu coordonatoarea noastră doamna Popa („ profa ”) într-o aventură ce avea să își lase amprenta mai mult sau mai puțin asupra fiecăruia dintre noi.
În momentul în care am ales să fac parte din această experiență am făcut-o cu mintea deschisă, plină de entuziasm, dorința de a experimenta și învăța lucruri noi, fără prea multe așteptări, preferând să las viața, locul și oamenii să mă surprindă.
În cadrul acestui schimb cultural-profesional la care am luat parte, am avut ocazia să experimentăm în cadrul celor două săptămâni petrecute în Chișinău prin intermediul vizitelor profesionale zilnice organizate de către instituția gazdă: Universitatea Tehnică a Moldovei Facultatea de Inginerie Electrică și Energetică. Prima vizită a fost în cadrul instituției de învățământ unde am avut ocazia să ne familiarizăm cu mediul de studiu al studenților în cadrul căruia am fost plăcut surprinsă de aparatura ce dotează sălile de laborator, aparatură ce constă printre altele din panouri fotovoltaice, turbine și panouri de control ce le oferă studenților șansa de a fi pe deplin pregătiți în momentul finalizării studiilor. Cu alte cuvinte studenții învață pe aceleași aparate pe care vor lucra după absolvirea celor patru ani de studii. Următoarele vizite profesionale au avut loc în cadrul întreprinderilor și companiilor ce activiză în domenii precum domeniul electric și energetic, termoelectric și metrologie, ceea ce ne-a oferit ocazia de a vedea aplicabilitatea practică a noțiunilor teoretice.
Totodată am avut ocazia să întâlnim oameni zâmbitori, doritori să ne prezinte cultura și mediul în care trăiesc atât în cadrul vizitelor profesionale cât și în cadrul vizitelor realizate la muzee, numeroasele „parcuri-păduri cu lacuri”(cum îmi place mie să le numesc) din Chișinău precum și diversele atracții turistice care ne-au captat cu frumusețea și povestea lor. Cu alte cuvinte am avut o experiență completă fără regrete, plină de surprize și experiențe noi precum: statul la cămin, servirea mesei la cantina instituției gazdă, călătoria zilnică cu troleul în încercarea de a ajunge la obiectivele propuse spre vizitare, cei 299.615 de mii de pași parcurși (echivalentul a 213,92 km) în aceste două săptămâni, precum și contactul cu oameni minunați, care au contribuit la crearea de amintiri ce au să rămână o viață.”