Colaborări instituționale
I-am rugat pe studenții de la Facultatea de Inginerie din Hunedoara să ne spună câteva impresii trăite pe parcursul zilelor petrecute la la Universitatea Tehnică a Moldovei, Chișinău, parte din proiectul de colaborare interinstituțională.
Naomi……
,,Stagiul de practică desfășurat în luna iulie a anului 2023 a fost și va rămâne o experiență deosebită pentru mine. Aici am avut parte, alături de doamna profesoară Mihaela Popa și alți 14 studenți, de un timp minunat în orașul Chișinău, de o experiență din care am învățat multe și care îmi va fi foarte benefică pentru viitor.
În momentul în care am auzit despre posibilitatea de a realiza un stagiu de practică în Chișinău am vrut mult să iau parte deoarece, mă aflu într-un moment în viața mea în care vreau să descopăr cât mai multe despre mine, dar și despre lumea care mă înconjoară. Am fost sigură că această experiență mă va ajuta în acest sens, îmi va deschide ochii și viziunea mea va fi lărgită. Nu m-am înșelat deloc.
Aștepările pe care le-am avut de la acest proiect au fost următoarele: mi-am dorit să cresc ca și individ, să mă descurc mai mult singură, să capăt experiență într-o țară nouă, să fiu mai independentă, să învăț despre o cultură nouă și despre niște oameni cu care am atât de multe în comun, dar de care sunt atât de diferită în același timp. Am fost sigură că Moldova îmi va face mai ușoară experiența de a merge într-o altă țară pentru o perioadă mai lungă, fără familie sau prieteni apropiați. Dincolo de asta, am avut emoții cu privire la locul în care vom fi cazați, speram ca condițiile să fie în regulă și acestă parte să nu aducă un aspect negativ experienței din Chișinău.
Ei bine, cele 2 săptămâni la Chișinău mi-au întrecut cu mult așteptările și mi-au oferit mai mult decât am sperat. Dincolo de multele activități pe care le-am desfășurat în timpul liber și care mi-au plăcut foarte mult vizitele la: Muzeul de Istorie Militară, parcuri, magazine, Biserică, Arena Chișinău, Orheiul Vechi.
Vizitele profesionale la multele firme mi-au lărgit orizontul cu privire la ceea ce pot face odată ce voi finaliza studiile și am putut gusta un pic din ce înseamnă piața muncii. Locul care m-a marcat cel mai mult este Institutul Național de Metrologie. Oamenii de acolo sunt un exemplu clar de perseverență și dedicare. Pentru asta sunt foarte recunoscătoare. Chiar dacă programul mi s-a părut un pic prea încărcat, a meritat tot efortul.
Un aspect care a îngreunat experiența a fost faptul că afară era foarte cald, iar acest lucru pe mine m-a făcut să nu fiu prezentă în moment, ci de multe ori doar să îmi doresc să se termine ca să ajung la cămin. Sugerez ca pentru următoarele proiecte de acest gen să fie luat în considerare acest aspect.
În urma acestei experiențe am învățat să am mai multă încredere, să fiu mai îndrăzneață și să lupt mai mult pentru mine și pentru lucrurile pe care le vreau, să îmi folosesc mai mult vocea și să îmi formez propriile opinii. Am învățat să privesc mai mult la partea pozitivă și să nu mă opresc dacă apar anumite obstacole sau situația nu e chiar așa cum îmi doresc eu. De asemenea, am avut posibiliatea să experimentez ce înseamnă să faci parte dintr-un grup și acest lucru îl prețuiesc mult.
Cu privire la transport, atât la plecare cât și la întoarcere drumul a fost lung și obositor, dar în mare parte a fost bine. Căminul unde am fost cazați a fost în regulă odată ce ne-am obișnuit. Duș-ul nu a funcționat când am ajuns, dar l-am reparat. Am avut frigider, am avut perdele, și cel mai important, am împărțit camera cu cele mai bune colege. Cu toate că aveam moduri diferite de a fi și personalități diferite, am reușit să ne înțelegem și să ne acomodăm. Mâncarea a fost bună și am reușit să mă obișnuiesc cu ea, mai puțin cu hrișca. Sincer îmi este dor de unele feluri de mâncare pe care le-am avut acolo, foietajele de la micul de jun mi-au rămas în minte. Înainte să plec m-am rugat mult ca și condițiile de cazare să fie bune și pot spune că rugăciunile mi-au fost ascultate.
Un lucru care mi-a rămas în mine este ospitalitatea de care au dat dovadă oamenii de acolo. Doamnele de la cantină, de la cămin, profesorii de la Facultatea din Chișinău și persoanele care ne-au întâmpinat la firmele pe care le-am vizitat, oamenii pe care i-am întâlnit la Biserică sau pe stradă, toți au făcut tot posibilul ca noi să ne simțim bine, să avem parte de o experiență frumoasă și să învățăm cât mai multe. Nu cred că am mai vizitat un alt loc în care să mă simt așa de bine primită.
Studenții cu care am fost acolo sunt niște oameni minunați și de la fiecare am putut să învăț câte ceva. Chiar dacă la început nu i-am cunoscut foarte bine, după 2 săptămâni împreună mi-au devenit dragi și sunt mulțumitoare că am vizitat Chișinăul alături de ei. Mai mult, un personaj foarte important în această experiență a fost doamna profesoară Mihaela. Datorită ei am avut curajul să iau parte la acest proiect. Am învățat multe de la ea, despre ce înseamnă să lupți atunci când vrei ceva, am învățat că de cele mai multe ori limitele sunt doar în capul nostru și că odată ce le depășim acolo, nu mai există niciun obstacol. Doamna profesoară a avut grijă de noi și a luptat pentru noi în toate aspectele posibile. Ne-a încurajat și a creat mediul potrivit pentru ca noi să ieșim din zona de confort și să creștem. Îi sunt foarte recunoscătoare pentru asta.
În încheiere, stagiul de practică de la Chișinău a fost o alegere foarte bună pentru care sunt foarte recunoscătoare. Ceea ce am experimentat și am învățat acolo, îmi va fi de folos pe tot parcursul vieții și reprezintă pentru mine un cadou de care aveam nevoie și pe care am să îl prețuiesc.”