Cuvânt de gând studențesc

I-am rugat pe studenții de la Universitatea tehnică a Moldovei, Chișinău să ne spună câteva impresii trăite pe parcursul zilelor petrecute la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, parte din proiectul de colaborare interinstituțională.

Să aflăm despre experiența Alexandrinei, singura domnișoară din grup.
Alexandrina și-a intitulat povestirea ,,Vis hunedorean”

,,Cum spunea profa, ,,pentru fanii mei” scriu aceste rânduri și voi începe prin a-mi prezenta personalitatea. Sunt Alexandrina, studentă în anul III la Universitatea Tehnica a Moldovei, Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică, în cadrul programului de studii Inginerie și Managementul Calității. În continuare nu doresc să vă povestesc despre acel vis american, așa cum mulți s-ar aștepta, ci despre visul meu hunedorean pe care l-am trăit!

     Voi începe cu un proverb vechi, transmis din strămoși, care afirmă că, „înțelegerea de acasă nu e ca cea din târg”. De ce spun asta? Pentru că am părăsit Republica Moldova ca o tânără timidă, lipsită de încredere în propriile abilități, neavând curajul de a reuși și a supraviețui într-un loc străin, fără sprijinul familiei. De asemenea, consideram această experiența ca o vacanță, o oportunitate de a recupera orele de somn pierdute în timpul anului, unde combinam job-urile cu facultatea. Să îmbin oarecum utilul cu plăcutul era dorința mea cea mai mare. Nicidecum, nu am crezut că pe zi ce trece mă voi îndrăgosti de destinația aceea minunată și liniștită, unde foșnetul frunzelor devine o melodie ademenitoare pentru urechi, iar oamenii zâmbesc sincer și deschis, (cel puțin cu cei care am interacționat)! Pentru ei, oamenii străini din altă țară, nu sunt văzuți ca niște ființe înfricoșătoare cu care le-ar fi frică să interacționeze, ci ca indivizi deschiși și dornici să cunoască alți tineri la fel de minunați. În prima seara, am fost primiți cu inima deschisă și cu o strălucire în ochi, pe semne că se bucură să ne cunoască. Acest lucru ne-a ajutat și pe noi să ne integrăm mai ușor în sânul familiei lor!

Aceste gânduri se vor împarți în doua etape distincte: cea a studiului și cunoștințelor acumulate prin vizitarea diferitor întreprinderi de renume și cea a impresiilor și experiențelor trăite în locuri în care îți taie respirația, alături de oameni minunați, cărora le mulțumesc din tot sufletul că m-au învățat să zâmbesc sincer din nou!

    Următoarele rânduri le dedic lucrurilor frumoase și experiențelor pe care le-am învățat și întipărit adânc în inimă și creier.

Simpozionul studențesc a reprezentat un aport considerabil în dezvoltarea imaginației mele, iar întreprinderile pe care le-am vizitat vor fi pilonii de bază atunci când îmi voi alege drumul în carieră! De la procesul îndelungat al producerii cimentului „HEIDELBERGCement”, la fabricarea bicicletelor electrice „DHS Deva” în doar 4 minute! Vă dați seama, doar 4 minute în care o mulțime de oameni muncesc împreună pentru a atinge un scop și pentru a realiza un produs! Ceea ce mi s-a părut uimitor au fost hidrocentralele, în special cea construită în munte, un lucru care te lasă fără cuvinte. Cu toate acestea, ceva și mai spectaculos sunt cei 26 de roboți de la „Continental Sibiu”, care păreau niște omuleți mici și harnici, implicați în dezvoltarea și producția de componente și sisteme avansate pentru autovehicule, cu accent pe tehnologii de siguranță și eficiență energetică. Să nu uităm nici de „SWISS Deva”, care se ocupă de realizarea cablajelor pentru autovehicule și alte instalații. Iar cei de la „Joyson Safety Systems Ribita” vin ca o completare la cele menționate anterior, deoarece se ocupă cu fabricarea centurilor de siguranță și a volanelor. Prin participarea la simpozionul studențesc și prin vizitarea acestor întreprinderi remarcabile, am dobândit o perspectivă valoroasă asupra diversității și importanței diferitelor industrii în dezvoltarea societății. Am înțeles că fiecare dintre aceste domenii de activitate, de la producția de ciment la fabricarea bicicletelor electrice sau dezvoltarea de componente auto avansate, contribuie în mod semnificativ la progresul tehnologic și la satisfacerea nevoilor noastre cotidiene. Am observat că munca în echipă și pasiunea pentru inovație sunt aspecte fundamentale în procesele de producție și dezvoltare, fie că vorbim despre oamenii implicați în construcția hidrocentralelor sau despre roboții din cadrul Continental Sibiu. Aceste experiențe mi-au demonstrat că tehnologia și eficiența energetică sunt direcții prioritare în industrie, având un impact semnificativ în domeniul auto și în siguranța vehiculelor. Aceste experiențe ne-au deschis ochii asupra potențialului inepuizabil al industriei și ne-au arătat că munca și dedicația într-un domeniu de activitate pot duce la inovații și la dezvoltarea societății în ansamblu. Ne-au inspirat să ne căutăm pasiunea și să alegem cu înțelepciune drumul în cariera noastră, ținând cont de contribuția pe care o putem aduce într-un domeniu care ne pasionează și care are un impact pozitiv asupra lumii în care trăim.

Acum, partea preferată din această experiență a fost cunoașterea poveștilor de viață ale angajaților de la întreprinderi, ale  studenților din cadrul facultății de Inginerie din Hunedoara, a profei Mihaela POPA și a prietenilor din Republica Moldova și cei care i-am făcut în decursul celor 2 săptămâni în Hunedoara.

Credeam că dacă e și cea mai frumoasă realizare a mea, că am întâlnit oameni minunați, care acum îi numesc prieteni, îmi va fi și ușor să vorbesc despre ei, dar nu-i așa. Pot doar să le mulțumesc că m-au lăsat să le cunosc poveștile de viață, mi-au acordat suficientă încredere să ajung la sufletul lor pentru a-i cunoaște și că m-au integrat în cercul lor de prieteni, unde m-am simțit ca într-o familie. De la angajați am învățat că indiferent de circumstanțe trebuie să luptăm și să ne străduim din greu pentru a ne atinge obiectivele și pentru a avea o carieră de succes.. Prin determinare și muncă reușești, „Per Aspera Ad Astra- Prin greutăți spre stele”! De la tinerii de seama mea, colegi, studenții din Hunedoara, ulterior prieteni, am învățat să trăiesc fiecare zi ca și cum ar fi ultima. Să mă bucur de orice răsărit și apus, să fac ce-mi place, să nu treacă o zi fără a mă gândi că azi am reușit și mâine voi fi și mai bună.  Dar, în același timp, să nu uit să mă și distrez, să mă bucur de fiecare clipă și să privesc viața cu curaj și pasiune! Și nu în ultimul rând, „PROFA” care mi-e foarte complicat să spun ce-am învățat. Am dobândit o înțelegere profundă despre dezvoltarea mea spirituală, despre puterea de a face lucruri bune și de a nu renunța. Mi-a insuflat curajul de a explora mereu lumea din jur și de a aprecia darurile pe care viața ni le oferă. Să fim recunoscători că avem privilegiul de a deschide ochii dimineața și că putem coborî din pat. Și cel mai important mesaj pe care ni-l transmitea zilnic era: ZÂMBEȘTE, CĂ E GRATIS!

Experiența mea în Hunedoara a fost una transformatoare și plină de descoperiri remarcabile. Am trecut de la o tânără timidă, lipsită de încredere, la o persoană încrezătoare, deschisă și pasionată de explorarea lumii. Acest capitol, mi-a schimbat perspectiva asupra vieții și m-a încurajat să urmez cu încredere și pasiune ceea ce îmi place. Sunt recunoscătoare pentru oportunitatea de a cunoaște oameni minunați și de a învăța lecții valoroase despre perseverență, bucurie și recunoștință. În concluzie, această călătorie în Hunedoara a fost cu adevărat o realizare frumoasă și m-a inspirat să merg mai departe pe drumul meu cu încredere și entuziasm.

Le mulțumesc profesorilor, prietenilor și colegilor pentru că au făcut parte din cea mai frumoasă experiență a mea, trăită cu atâta patos. VĂ IUBESC!

Avatar photo