Studenții, absolvenții, cariera și ritmul vieții

Dacă ești student și/sau masterand și ești interesat de o carieră profesională, internship-ul este cea mai bună ocazie să pui în practică cunoștințele teoretice acumulate. Companii diverse oferă stagii plătite, cu normă întreagă, în perioada iulie-septembrie, timp în care vei fi îndrumat permanent de un specialist. Pe toată durata programului ai acces la situații reale de business, care îți vor oferi șansa să îți dezvolți capacitatea de organizare, abilitățile de comunicare interpersonală și abilitatea de a lucra în echipă și te vor conecta la domeniul vizat.

După finalizarea stagiului de internship, în funcție de performanța dovedită, ai șansa să fii selectat în programe de training– o primă etapă în formarea tinerilor talentați care vor fi viitori specialiști. Pe parcursul selecției la aceste programe, angajatorii apreciază implicarea candidaților în proiecte extra-școlare, dar mai ales entuziasmul, motivația, abilitățile de comunicare și relaționare, simțul practic în abordarea sarcinilor, perseverența, curiozitatea și deschiderea spre a primi feedback. 

Ramona a acceptat provocarea unei Companii și ne împărtășește experiența.

,,Am ales acest stagiu de practică la Arcelor Mittal pentru că mi s-a oferit şansa de a lucra în calitate de practicant într-o întreprindere industrială metalurgică, singura pe plan local.

Lucrând efectiv asupra unui proiect pe care l-am ales dintr-o listă mi-am putut forma o imagine a ceea ce înseamnă lucrul şi obiectivele departamentului de vânzări din cadrul companiei.

M-am adaptat rapid la cerințele date (deoarece am avut parte de ajutor din partea mentorului şi a colegilor de birou) şi la programul de lucru, dar şi la mediul de muncă. Nefiind obişnuită, nefamiliarizată cu unele noțiuni, normal că mi-a fost puțin mai greu să le înțeleg la început, dar am trecut şi peste acest impediment.

Am avut parte de o masă caldă, gustoasă şi consistentă în fiecare zi, mâncarea fiind preparată în cantina fabricii. De asemenea, am participat şi la sesiuni de training pe diferite teme, sesiuni care ne-au ajutat să aflăm informații pe care nu le ştiam şi să ne formăm o imagine asupra unor lucruri din viața de zi cu zi, la care uneori nu ne gândim (îndeajuns).

Per total, experiența a fost benefică, în mare parte datorită colectivului din care am făcut parte şi a implicării acestora, în special a doamnei Crăciun (directorul departamentului de Resurse Umane), cea care a inițiat acest program de internship. În limita timpului disponibil, d-na Director s-a interesat de parcursul nostru, fiind apropiată față de mine și colegii mei, cu informații care să ne ajute în evoluția noastră.

În concluzie, oricine doreşte să încerce nu are nimic de pierdut. Îți formezi o viziune proprie, alta față de zvonurile și părerile celor din jur. Cel mai important este să ai ai voință să încerci şi să profiți de ocaziile care vin.”

Avatar photo