Studenții, absolvenții, cariera și ritmul vieții

Dacă ești student și/sau masterand și ești interesat de o carieră profesională, internship-ul este cea mai bună ocazie să pui în practică cunoștințele teoretice acumulate. Companii diverse oferă stagii plătite, cu normă întreagă, în perioada iulie-septembrie, timp în care vei fi îndrumat permanent de un specialist. Pe toată durata programului ai acces la situații reale de business, care îți vor oferi șansa să îți dezvolți capacitatea de organizare, abilitățile de comunicare interpersonală și abilitatea de a lucra în echipă și te vor conecta la domeniul vizat.

După finalizarea stagiului de internship, în funcție de performanța dovedită, ai șansa să fii selectat în programe de training– o primă etapă în formarea tinerilor talentați care vor fi viitori specialiști. Pe parcursul selecției la aceste programe, angajatorii apreciază implicarea candidaților în proiecte extra-școlare, dar mai ales entuziasmul, motivația, abilitățile de comunicare și relaționare, simțul practic în abordarea sarcinilor, perseverența, curiozitatea și deschiderea spre a primi feedback. 

Natalia a acceptat provocarea unei Companii și ne împărtășește experiența.

,,Studentă în anul IV, în perioada de vară în care trebuia să îmi fac practica profesională, m-am gândit să îmi verific mesajele de pe campusul virtual. Într-un mesaj trimis de domnul Prodecan Rațiu am aflat de internshipul pe care îl oferea ArcelorMittal Hunedoara. Cu gândul la a găsi un loc de muncă pe perioada de vară am ales să aplic la acest internship, nu aveam habar că viața mea se va schimba din punctul în care mi-am depus CV-ul. Și iată-mă din 31 Iulie pană în 30 septembrie 2023 sub numele de tehnician metalurgie. Un nume pompos departe de domeniul în care eu activez la facultate.

Mă gândeam ce voi face eu care vine de la inginerie electrică și calculatoare într-un domeniu necunoscut. Cu toate acestea am fost primită cu brațele deschise de personalul din Companie și am ajuns să lucrez la un proiect intitulat ,,Scop îmbunătățire timpi de schimbare profil”. Prima reacție a fost: Ce caut aici și cum mă voi descurca mai departe?

În prima zi mi-am cunoscut ceilalți colegi, studenți și ei și mentorul ce mă coordona în realizarea proiectului, Danciu Adrian. Un om extraordinar cu multă răbdare de la care am aflat tot ce trebuie să știu despre laminor. Am primit echipamentul, ni s-a făcut protecția muncii apoi am plecat pe teren. Timp de două luni mi-am desfășurat activitatea în laminor învățând în fiecare zi fiecare parte din procesul de laminare.

Am participat la traning- uri despre teambuilding, rezolvarea de probleme, echilibru în contextul provocărilor actuale, atitudine, comunicare și inteligență emoțională, abilități de prezentare și leadership.

În cadrul celor 2 luni am primit o sumă de bani și tratați extrem de frumos de către toată lumea. Oamenii din cadrul ArcelorMittal sunt extrem de primitori și buni cu cei din jur. În data de 22 septembrie am avut ocazia să participăm la ziua familiei, o zi dedicată întreg personalului care își aduce familia să petreacă o zi în companie, mâncare și concert, vizita laminorului și a oțelăriei, participarea la tombolă și cadouri de final pentru toată lumea.

În data de 26 septembrie 2023 cu mari emoții în fața comisiei am prezentat proiectul. La final toți studenții am primit o diplomă, cadouri si o scrisoare de recomandare. Cel mai bun lucru este beneficiul unei burse de studiu pe care eu am acceptat-o. Aceasta constă în acordarea unei sume de bani din partea companiei până la finalizarea studiilor după care, conform contractului voi rămâne cel puțin 3 ani să lucrez ca și inginer. Recomand cu încredere tuturor studenților să aplice la astfel de oferte profesionale, pentru mine a fost o provocare care m-a maturizat foarte mult deoarece am înțeles ce înseamnă cu adevărat o companie”

Avatar photo